Selecteer een pagina

Utrecht, een van de oudste steden van Nederland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige grachten en bruisende culturele scene. Of je nu een lokale inwoner bent of een bezoeker die de stad verkent, Utrecht biedt een schat aan activiteiten en bezienswaardigheden voor iedereen. Hier zijn enkele hoogtepunten van wat je kunt doen in Utrecht, samen met enkele van de grote evenementen die de stad het hele jaar door tot leven brengen:

Bezienswaardigheden:

 1. Domtoren en Domplein: Begin je verkenning van Utrecht met een bezoek aan de iconische Domtoren en het aangrenzende Domplein. Beklim de 465 treden van de toren voor een panoramisch uitzicht over de stad en verken de historische ruïnes op het plein.
 2. Grachten van Utrecht: Maak een ontspannen rondvaart door de schilderachtige grachten van Utrecht en bewonder de prachtige historische gebouwen langs de waterkant. Geniet van een uniek perspectief op de stad vanaf het water.
 3. Rietveld Schröderhuis: Bezoek het Rietveld Schröderhuis, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een meesterwerk van de Nederlandse architectuur. Ontdek de innovatieve ontwerpelementen en leer meer over de invloed van De Stijl-beweging op moderne architectuur.
 4. Museumkwartier: Verken het Museumkwartier van Utrecht, waar je een scala aan culturele instellingen en musea kunt vinden. Breng een bezoek aan het Centraal Museum, het Nijntje Museum en het Museum Catharijneconvent om kunst, geschiedenis en cultuur te ontdekken.
 5. Botanische Tuinen Utrecht: Ontsnap aan de drukte van de stad en geniet van een rustige wandeling door de Botanische Tuinen van Utrecht. Verken de diverse tuinen, kassen en plantencollecties en leer meer over de natuurlijke wereld.
 6. Maliebaan: Wandel langs de historische Maliebaan, een prachtige laan met statige herenhuizen, groene parken en historische monumenten. Geniet van een rustige wandeling of huur een fiets en verken de omgeving op eigen tempo.
 7. De Oudegracht: Slenter langs de levendige Oudegracht en ontdek gezellige cafés, winkels en restaurants die zich aan de waterkant bevinden. Geniet van een drankje op een terras aan het water en bewonder de karakteristieke werven en werfkelders.
 8. Kasteel de Haar: Maak een uitstapje naar Kasteel de Haar, een indrukwekkend kasteel net buiten Utrecht. Verken de weelderige tuinen, bewonder de middeleeuwse architectuur en leer meer over de rijke geschiedenis van het kasteel.

Grote Evenementen:

 1. Utrechtse Introductie Tijd (UIT): Elk jaar in augustus verwelkomt Utrecht nieuwe studenten met de Utrechtse Introductie Tijd, een week vol activiteiten, feesten en kennismaking met de stad.
 2. Koningsdag: Op 27 april viert Nederland Koningsdag, een nationale feestdag ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. In Utrecht worden er markten, festivals en feesten georganiseerd door de hele stad.
 3. Utrechtse Culturele Zondagen: Tijdens de Utrechtse Culturele Zondagen worden er regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd op het gebied van kunst, cultuur en muziek door de hele stad.
 4. Nederlands Film Festival: Het Nederlands Film Festival, dat elk jaar in september plaatsvindt, brengt de beste Nederlandse films en filmmakers naar Utrecht. Geniet van filmvertoningen, premières en speciale evenementen verspreid over de stad.
 5. De Parade Utrecht: De Parade is een reizend theaterfestival dat elk jaar neerstrijkt in Utrecht. Geniet van theatervoorstellingen, muziekoptredens, dansvoorstellingen en meer in een sfeervolle festivalsetting.
 6. Le Guess Who?: Le Guess Who? is een internationaal muziekfestival dat elk jaar in november plaatsvindt in Utrecht. Ontdek een diverse line-up van indie, experimentele, wereldmuziek en meer op verschillende locaties in de stad.

Utrecht biedt een schat aan bezienswaardigheden en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Echt een aanrader voor een stedentrip.

Meer weten over Utrecht? Ga naar de Stedengids Utrecht pagina, de bezienswaardigheden en weetjes over deze mooie stad.