Selecteer een pagina

Amsterdam, de bruisende hoofdstad van Nederland, staat bekend om zijn pittoreske grachten, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Maar achter de bekende toeristische trekpleisters schuilen talloze fascinerende feiten die misschien minder bekend zijn bij velen. Hier zijn 13 intrigerende feiten over Amsterdam die je wellicht nog niet kende:

 1. Ondergrondse Rivieren: Amsterdam staat bekend om zijn uitgebreide grachtenstelsel, maar weinig mensen weten dat er ook ondergrondse rivieren zijn. De oude grachten van Amsterdam werden oorspronkelijk gegraven op de oevers van deze rivieren, zoals de Amstel en de Zaan.
 2. Fietsenhoofdstad: Het zal je niet verbazen dat Amsterdam bekend staat als een fietsvriendelijke stad, maar wist je dat er naar schatting meer fietsen dan inwoners zijn? De stad telt meer dan 880.000 fietsen, wat betekent dat er bijna twee fietsen zijn per inwoner.
 3. Schuilkerken: Tijdens de 17e eeuw, toen het katholicisme verboden was in Nederland, werden in Amsterdam verschillende schuilkerken gebouwd. Sommige van deze kerken zijn nog steeds te vinden in de stad en dienen nu als culturele locaties.
 4. Tolerante Coffeeshops: Terwijl coffeeshops in Amsterdam wereldwijd bekend zijn vanwege hun tolerantie ten opzichte van softdrugs, is het interessant om te weten dat de verkoop van cannabis technisch gezien illegaal is volgens de Nederlandse wet. Het wordt echter gedoogd onder bepaalde voorwaarden.
 5. Huisnummers op de Bruggen: Veel bruggen in Amsterdam hebben kleine huisnummers aan de zijkanten gegraveerd. Deze nummers zijn niet voor de huizen langs de grachten, maar ze markeren de locaties van de panden die zijn afgebroken om ruimte te maken voor de aanleg van de grachten.
 6. Nationale Trots: De Fiets: De fiets is niet alleen een populair vervoermiddel in Amsterdam, maar ook een symbool van nationale trots voor Nederlanders. Het is een van de meest fietsvriendelijke landen ter wereld, met uitgebreide fietspaden en voorzieningen in het hele land.
 7. Smalste Huis: Het smalste huis van Amsterdam, gelegen aan de Singel 7, is slechts 1 meter breed en 5 meter diep. Ondanks zijn kleine formaat, is het huis volledig bewoonbaar en wordt het nog steeds bewoond.
 8. Flower Power: Nederland staat bekend om zijn bloementeelt, en de bloemenmarkt van Amsterdam, de Bloemenmarkt, is de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld. Hier kunnen bezoekers genieten van een kleurrijk aanbod van tulpen, rozen en andere bloemen.
 9. Huisbootcultuur: Amsterdam heeft een levendige huisbootcultuur, met meer dan 2.500 woonboten die langs de grachten zijn aangemeerd. Deze unieke vorm van huisvesting is al eeuwenlang een integraal onderdeel van het stadsbeeld.
 10. Onderwaterfietsenrekken: Om de drukte van fietsen in de stad te beheren, heeft Amsterdam ‘onderwaterfietsenrekken’ ge├»nstalleerd. Deze rekken bevinden zich onder het wateroppervlak van de grachten en bieden extra parkeergelegenheid voor fietsen.
 11. De Magere Brug: Een van de meest iconische bruggen van Amsterdam, de Magere Brug, heeft eigenlijk een trieste oorsprong. Volgens de legende werd de brug gebouwd door twee rijke zussen die aan weerszijden van de Amstel woonden, maar hun verbinding met elkaar wilden behouden.
 12. Torens van Amsterdam: Hoewel de meeste mensen de Westertoren kennen, zijn er eigenlijk meer dan 60 torens in Amsterdam. Deze omvatten kerktorens, klokkentorens en verdedigingstorens die het stadslandschap sieren.
 13. Museumplein: Het Museumplein, het centrale plein van Amsterdam, was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke locatie voor tentoonstellingen. Het bleek echter zo’n populaire locatie te zijn dat het uiteindelijk een permanente bestemming werd voor enkele van de meest gerenommeerde musea van Nederland.

Deze fascinerende feiten werpen een nieuw licht op de rijke geschiedenis en unieke cultuur van Amsterdam, waardoor deze stad nog meer te ontdekken valt voor zowel bezoekers als inwoners.