Selecteer een pagina

Gelegen op het Europese vasteland, wordt België vaak kortgesloten in discussies over Europa. Hieronder volgt een overzicht van België voor reizigers.

Een overzicht van België voor reizigers

België ligt aan de kust van de Noordzee tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. De naam komt van de Belgae, een Keltische stam.

De geografische ligging van België plaatst het land op het kruispunt van een groot deel van Europa, vooral ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland. Daardoor is het land in bepaalde perioden sterk beïnvloed door de machthebbers in Europa. Je vindt er aspecten van Romeinen, Kelten, Germanen, Fransen en Spanjaarden.

Geregeerd door verschillende Europese rijken, waren de steden Brugge, Brussel en Antwerpen belangrijke handelsposten. Ze brachten ook enkele van de meer spectaculaire kunstenaars van Europa voort, waaronder Eyck en Rubens.

In de moderne tijd is het land eigenlijk drie afzonderlijke staten met een aanzienlijke autonomie. Het land is verdeeld in Vlaams, Waals en een kleiner Germaans gebied. De Vlamingen zijn Nederlandstalig, terwijl de Walen op het Frans georiënteerd zijn. De scheidslijnen tussen deze gebieden zijn groot en ze hebben een aanzienlijke autonomie ten opzichte van de federale regering. Je zou kunnen zeggen dat het landen op zich zijn.

De officiële naam van België is het Koninkrijk België. Het land ligt in West-Europa en beslaat ongeveer 12.566 vierkante kilometer. Brussel is de hoofdstad van het land en telt ongeveer 922.000 inwoners. De op één na grootste stad is Antwerpen met 452.000 inwoners.

De inwoners van België staan bekend als Belgen. De totale bevolking van het land bedraagt 10,4 miljoen met een schamele jaarlijkse groei van minder dan een half procent. Het land is verdeeld in drie taalgebieden, Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Frans is de dominante taal in Wallonië, Nederlands in Vlaanderen en Duits in het Brusselse gebied. De meeste inwoners van België claimen rooms-katholiek als hun geloof, maar er bestaan ook protestantse, joodse, islamitische en anglicaanse gemeenschappen. De alfabetiseringsgraad is 95 procent.

België is een vreemde mengelmoes van invloeden. Toch lijkt iedereen in deze moderne tijd met elkaar overweg te kunnen en Brussel is een belangrijk financieel centrum in Europa.