Selecteer een pagina

Rome, de Olympische Winterspelen, wijn, Ferrari, prachtige stranden – Italië heeft het allemaal. Als je overweegt naar Italië te reizen, zijn hier enkele dingen die je moet weten.

Een overzicht van Italië voor reizigers

Vanuit Europees perspectief is er weinig twijfel dat Italië het fundament is van de moderne samenleving in het Westen. Deze conclusie is vooral te danken aan twee feiten, de heerschappij van de Romeinen en de Rooms-Katholieke Kerk.

In modernere tijden werd Italië een natiestaat in 1861, toen de stadstaten van het schiereiland, samen met Sardinië en Sicilië, werden verenigd onder koning Victor Emmanuel II. Aan een tijdperk van parlementair bestuur kwam een einde in het begin van de jaren twintig toen Benito Mussolini een fascistische dictatuur vestigde. Zijn rampzalige verbond met Nazi-Duitsland leidde tot de nederlaag van Italië in de Tweede Wereldoorlog.

Een democratische republiek verving de monarchie in 1946 en een economische opleving volgde. Italië was een charterlid van de Europese Economische Gemeenschap. Het liep voorop bij de Europese economische en politieke eenwording. Aanhoudende problemen zijn illegale immigratie, georganiseerde misdaad, corruptie, hoge werkloosheid, trage economische groei, en de lage inkomens en technische normen van Zuid-Italië in vergelijking met het welvarende noorden.

Als je naar Italië gaat, zijn hier enkele basisdingen die je moet weten.

1. Noord-Italië is welvarend terwijl het zuiden dat niet is.

2. Italië is iets groter dan de staat Arizona.

3. Het klimaat van Italië is overwegend mediterraan met Alpen in het verre noorden en hete, droge gebieden in het zuiden.

4. Vaticaanstad in Rome wordt beschouwd als een onafhankelijk land.

5. Je kunt in geen enkel deel van het Vaticaan komen met een korte broek aan.

6. Rome had de eerste verharde straten ter wereld in 170 v. Chr. Voertuigen moesten verboden worden vanwege de files!

7. Romeinse gladiatoren waren de eerste atleten die producten ondersteunden.

8. Beschouwd als een van de vreemdste keizers, benoemde Caligula zijn paard in een senaatsfunctie naast andere meer beruchte acties.

9. Romeinse statuten waren zeer utilitair. De hoofden konden worden verwijderd en vervangen om de veranderingen in het politieke klimaat weer te geven.

10. Als het Romeinse leger een veldslag verloor, namen ze het echt zwaar op. Commandanten doodden elke tiende soldaat onder hun bevel. Deze daad is de wortel van het woord “decimeren”.

11. Verrassend voor velen is het feit dat er belangrijke periodes waren waarin het oude Rome geen keizer had. De senaat regeerde dan. In tijden van bedreiging koos de senaat iemand tot keizer. Hij had absolute macht, waardoor de term dictator ontstond.

12. Grote percentages Romeinen stierven aan loodvergiftiging. Ze gebruikten is als zoetstof!

13. Begin 1900 vond prins Piero Ginori Conti de geothermische pomp uit. Hij wordt beschouwd als de vader van de moderne geothermische energie.

14. 20 Italianen hebben de Nobelprijs gewonnen.

15. Michelangelo’s echte naam is Michelangelo Buonarroti.

16. De bevolking van Italië bedroeg in 2005 58.103.033 mensen.

17. De vlag van Italië is geïnspireerd op de Franse vlag die in 1797 door Napoleon werd meegebracht.

18. Lehman Brothers bezit zeven procent van Ferrari.

19. Italië volgt alleen Brazilië in wereldbekeroverwinningen.

20. Italië is een verbazingwekkend land met kleurrijke, geanimeerde mensen. Van oude cultuur tot een bruisend modern land, een reis naar Italië is moeilijk te overtreffen.